Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 28.03.24, 14:10

Славутська гімназія №7 Славутської міської ради

Меню сайту
Офіційні ресурси


















Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2019 » Лютий » 8 » Пам’ятка по профілактиці кору
20:20
Пам’ятка по профілактиці кору

Кір – небезпечне вірусне захворювання, що характеризується загальною інтоксикацією, запальними процесами зі сторони носоглотки, верхніх дихальних шляхів, слизових очей та характерною висипкою.

Кір – одне з найбільш заразних захворювань у світі: 9 із 10 не імунних людей, що контактують з хворим, будуть заражені.

Кір – це повітряно-крапельна інфекція.

Збудник кору – вірус, який попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів від хворої кором людини при диханні, розмові, чханні та кашлі. З потоком повітря вірус кору може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, тому заразитися можна перебуваючи в одному будинку із хворим.

Джерело інфекції – хвора на кір людина, яка заразна з останніх 2-х днів інкубаційного періоду до 5-го дня після появи висипки.

 

Клінічні прояви: інкубаційний період (період з моменту попадання вірусу в організм людини до перших клінічних проявів) – від 7до 21 дня.

Починається хвороба гостро з симптомів загальної інтоксикації: температура підвищується до 38 і вище, загальна слабкість, головна біль, сухий кашель, кон’юктивіт. Період висипання починається з 4-5 дня хвороби. Характерна етапність висипань. Перші елементи висипки виникають за вухами, на спинці носа, потім протягом першої доби вона швидко поширюється на обличчя, шию, частково на верхню частину грудей і спини. На 2-гу добу висип покриває весь тулуб, а на 3-тю верхні і нижні кінцівки.

Перебіг хвороби може ускладнюватись: пневмонією, енцефалітом.

Хвороба може призвести до інвалідизації та смерті.

Якщо людина захворіла необхідно:

  • терміново звернутися за мед. допомогою, не займатись самолікуванням;
  • обмежити контакт з оточуючими до мінімуму;
  • при кашлі, чханні прикривати рот і ніс носовою хустинкою або серветкою (бажано одноразовою); часто мити руки з милом;
  • проводити провітрювання приміщення та вологе прибирання.

 

Найкращий захист від кору – вакцинація.

 

При виникненні вогнища кору в організованому колективі

керівникам закладів рекомендується організувати

наступні протиепідемічні заходи:

 

  1. Термінова ізоляція хворих.

 

  1. За контактними особами встановити медичне спостереження протягом 21-го дня.

 

  1. Контактним дітям та персоналу школи без обмежень віку, які не щеплені проти кору, не хворіли на кір або не мають відомостей про щеплення за епідемічними показами організувати щеплення кору протягом 72 годин з моменту ізоляції хворого (наказ МОЗ України № 1216 від 26.06.2018 року).

 

  1. Ослабленим дітям, дітям з протипоказами до щеплення ввести імуноглобулін в 3-5 день з дня ізоляції хворого.

 

  1. Дітям, з числа контактних, які не мають щеплень проти кору та не хворіли на кір необхідно утримуватись від відвідування занять в карантинних класах з 8-21 день з дня ізоляції хворого. Нагадуємо, що відповідно до ст.15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших навчальних закладів проводити за наявності відповідної довідки про профілактичне щеплення. Дітям, які не отримали профілактичні щеплення відвідування дитячих закладів – заборонено.

 

  1. Щоденно в приміщеннях навчального закладу проводити вологе прибирання із застосуванням деззасобів та протяжне провітрювання (в першу чергу – санітарні вузли, коридор, харчоблок та столова).

 

  1. Забезпечити учасників колективу миючими засобами для частого миття рук, масками та іншими засобами індивідуального захисту.

 

  1. Прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводити за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом (витяг із ст. 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”).

 

  1. Санітарно-освітня робота.

 

Довідка: за бажанням можна визначити імунний статус до кору ( наявність в організмі антитіл IgG ) в крові на базі вірусологічної лабораторії ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Переглядів: 334 | Додав: fly | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Нас можна знайти
Facebook Славутська гімназія №7
Афоризми
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024