Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.24, 23:09

Славутська гімназія №7 Славутської міської ради

Меню сайту
Офіційні ресурси


















Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2016 » Червень » 16 » Звіт директора про діяльність навчального закладу протягом 2015-2016 н.р. (продовження)
11:41
Звіт директора про діяльність навчального закладу протягом 2015-2016 н.р. (продовження)

Звіт

директора ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 м. Славута

Палія Олександра Євгенійовича

про діяльність навчального закладу протягом 2015-2016 н.р. (продовження)

4. Виховна та позакласна робота.

Головною метою виховної роботи є консолідація дитячого соціуму шляхом виховання національної гідності методами креативної освіти

          Основні напрями виховання сплановані відповідно до:

  • Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України (Наказ МОНМСУ №1243 від 31.10.2011);
  • Концепції патріотичного виховання учнівської та студентської молоді;
  • Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД
  • Національної доктрини розвитку освіти  «Концепції превентивного виховання дітей і молоді» (різні виховні заходи, тижні)

Проблемне питання виховної роботи 2015- 2016н.р.: «Морально-духовний розвиток учня та виховання громадянина-патріота через організацію особистісно-орієнтованого креативного простору».

Аналіз стану виховної роботи показав, що всі класні керівники планують виховну роботу з класом. Обраний напрям та виховна проблема, над якою працюють протягом року; складені психолого-педагогічні характеристики, соціальні паспорти класів, листи здоров’я учнів; визначені завдання. Складено графік проведення виховних годин, які проводилися у зручний для дітей та класних керівників час. Класні куточки оформлені відповідно до існуючих вимог.

Слід відзначити, що класними керівниками враховані зауваження адміністрації стосовно оформлення документації: ведення виховних планів, журналів відвідування та ін.

Виконуючи основні завдання виховання учнів у школі спільно з педагогічним колективом використовувалися різноманітні форми й методи роботи: колективні творчі справи, години спілкування, бесіди, свята, зустрічі, екскурсії, конкурси, огляди, акції, виставки.

Протягом 2015-2016 н.р. проведена низка виховних заходів. Так серед заходів, проведених до Дня міста слід відзначити свято квіткових композицій «Квіткових пахощів розмай». В рамках тижня козацтва було проведено шкільний конкурс патріотичної пісні. В рамках тижня української мови та літератури відбулися конкурс художнього читання (учні 8 класу участі не взяли, кл. кер. Потаковська І.М.) та свято мови «Лунай, прекрасна наша мово!» для учнів початкової школи (відповідальна вч. поч.. кл. Підручна Г.О.). Вчителем  української мови Мельник Т.В з учнями 5 класу було проведено свято «Мова солов’їнна». Вчителем української мови Коробчук Г.П. організовано проведення Шевченківських днів у школі.

В рамках тижня безпеки дорожнього руху класний керівник 6 класу Мулик Я.Є. провів відкриту виховну годину «Безпека дорожнього руху».

В рамках тижня правових знань відбулися зустрічі з працівниками кримінальної міліції (відповідальна соц.пед. Григорук З. М.), працівниками юстиції та екскурсія до міськрайонного суду (відповідальна вч. правознавства Андрієвська О.Я.).

В рамках Всеукраїнської акції «16 днів без насильства» слід відмітити шкільні акції «Ми проти СНІДу, ми за життя!», «Ми проти насильства», «Червона стрічка», виступ шкільної агітбригади «Заради життя» (Андрієвська О.Я., Левіна І.М., Григорук З.М. ), виховні години до Дня інваліда (кл.кер. 5 кл. Харь С.В., кл.кер. 2 кл. Підручна Г.О.).

Вдалим виявились родинне свято «Андріївські вечорниці», «Міс весна» (кл. кер. 3 класу Творисюк Г.М.), «Свято Букварика» (кл. кер. 1 кл. Калушевич І.О.), родинне свято до 8 Березня (кл. кер. 2 кл. Підручна Г.О.) та свято «Прощавай, початкова школо!» (вч. Підручна Н.Р.)

 До Дня Святого Миколая було проведено театралізоване свято «Ой, йде-йде Святий Миколай» для учнів початкової школи (відповідальна Г.О. Підручна)

Усі заходи проведені на достатньому рівні, що свідчить про те, що класні керівники та вчителі-предметники до організації та проведення заходів підійшли більш серйозно та творчо, ніж у попередньому навчальному році, врахували зауваження та допущені помилки, проводили значну роботу по підготовці учнів до  виховних заходів та виховних годин.

Вчителі та учні школи брали активну участь у проведенні загальноміських заходів. Так, у міському конкурсі патріотичної пісні учень 7 класу Дзюба Артем зайняв ІІ місце, а учениця 10 класу Нищетюк Лілія І місце (кер. Кулик Н.О.). Учениця 10 кл. Масальська Надія стала переможницею обласного конкурсу малюнка «Я і мої права»

Класні керівники Потаковська І.М., Павельчук Н.О., Косік Т.Д. були учасниками міської конференції класних керівників 5-11 класів, а Мулик Я.Є. підготував виступ «День пам’яті та надії. Організація і форми виховної роботи». Прийняла школа активну участь і у міському фестивалі «Резиденція Святого Миколая». Учні та вчителі 1, 2, 3, 4 та 6 класів підготували новорічні композиції та костюми з покидькового матеріалу.

Протягом року і, зокрема, перед проведенням певних заходів (екскурсії, походи, змагання та ін.) класними керівниками та вчителями-предметниками   проводилася робота стосовно збереження життя і здоров’я дітей та робота по запобіганню нещасних випадків серед неповнолітніх. Проведені бесіди, виховні заходи, написані диктанти. Висвітлені практично всі ситуації, які можуть загрожувати життю чи здоров’ю дитини. Школа  забезпечена інструкціями з техніки безпеки, охорони життя і здоров'я школярів загального характеру і по предметам підвищеної небезпеки. Розроблені і затверджені в установленому порядку загальношкільні заходи і план роботи з профілактики дитячого травматизму.

Робота з батьками – це і традиційні батьківські збори, родинні свята загальношкільні збори, конференції. Так, у цьому навчальному році, проведені класні батьківські та батьківсько-учнівські збори в усіх класах, розширене засідання батьківського комітету школи, про що свідчать протоколи батьківських зборів. Питання розглядалися актуальні як для окремого класу, так і для всієї школи, дитячого та батьківського колективу взагалі: про профілактику жорстокості та насильства, про запобігання дитячому травматизму, про дотримання єдиних вимог стосовно поведінки учнів у школі, шкільної форми, харчування, про вибір профільного навчання для старшої школи та ін.

Важливе місце в ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 відводиться діяльності учнівського самоврядування, яке діє на загальношкільному та класному рівнях.

На початку навчального року було проведено вибори органів класного та шкільного учнівського самоврядування та сплановано його роботу, а також залучено учнів до участі в засіданнях молодіжної дорадчої ради при міському голві. Члени шкільного самоврядування проводили різні конкурси: конкурс на кращий малюнок, конкурс патріотичної пісні «Україно, любий краю», оформлювали тематичні виставки, стенди, присвячені визначним датам тощо.

Також слід зазначити, що учасники шкільного самоврядування приймали активну участь в організації та проведенні таких загальношкільних заходів, серед яких святкова лінійка з нагоди свята Першого Дзвоника (01.09.); засідання клубу «Старшокласник» на тему: «Україна – єдина країна» (01.09.), учнівська конференція («Про підсумки роботи учнівського парламенту у 2014-1015 н. р. Вибори Голови учнівського самоврядування» (09.09.); свято квіткових композицій «Осінніх пахощів розмай» (22.09.); святковий концерт з нагоди Дня Вчителя (02.10.); день учнівського самоврядування (02.10.); урочиста лінійка з нагоди Дня Захисника України (13.10.); шкільний конкурс патріотичної пісні «Україно, любий край» (16.10.); шкільна лінійка «Україна – територія гідності та свободи» (20.11.); урок-реквієм «Схилімо голови в скорботі» (до Дня вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-1933 рр.) (27.11.); виступ шкільної агітбригади до Дня боротьби зі СНІДом «Знати, щоб жити» (01.12.); конкурс штучних ялинок (23.12.); новорічні ранки та вечори; шкільний захід до Дня Соборності України (22.01.); долучення до проведення шкільної лінійки з нагоди Дня рідної мови (19.02); шкільна лінійка «Пам’яті  Героїв Небесної Сотні» (20.02.); шкільний конкурс читців поезії Т.Г.Шевченка (26.02.); святковий концерт до 8 Березня (04.03.); захід до 30-річчя аварії на ЧАЕС «Чорнобиль: у призмі часу» (27.04.); захід до Дня Перемоги «Ніколи: знову» (10.05.); лінійка з нагоди Останнього дзвоника (27.05.); рейди-перевірки «Кращий щоденник», «Шкільна форма» (щомісяця).

У вересні 2015 р. учні школи стали учасниками Всеукраїнської акції «З Луганщиною разом» (збір канцелярського приладдя). Було організовано шкільні акції  «Свічка пам’яті» (27.11.), «Червона стрічка» (01.12.), «Живий ланцюг» (22.01.); «Назустріч мрії»; акція по збору макулатури (травень); ярмарка-розпродаж до Дня Перемоги (зібрано 1137,5 грн.) (10.05.). Крім того проходять постійно діючі акції, які проводять наші волонтери - «Лист пораненому солдату», «Турбота», «Милосердя» (допомога ветеранам Другої світової війни, написання листів солдатам АТО, виготовлення сувенірів, збір речей солдатам-славутчанам).

Учнівське самоврядування спрацювало на достатньо дієвому рівні, хоча ще є недоліки. Тому надалі учнівське самоврядування працюватиме за такими ж принципами, та над вирішенням наступних проблем:

- підвищення рівні вихованості учнів,

- залучення дітей до активної екологічної діяльності;

- привернення увагу учнів до життєвих проблем пенсіонерів, ветеранів війни, переселенців з зони АТО;

- залучення батьків у виховний процес ,як рівноправних учасників;

- організація змістовного відпочинку школярів.

       З метою 100% охоплення дітей шкільного віку навчанням в школі постійно проводиться організаційна робота, розробляються і проводяться заходи по недопущенню бездоглядності та невідвідування учнями школи. Проводиться обстеження житлових умов учнів з багатодітних, малозабезпечених родин, родин, де склалися незадовільні умови для навчання та виховання дітей. Таким родинам надається допомога, в тому числі і матеріальна, за рахунок проведення благодійних акцій і спонсорської допомоги.

Постійно оновлюється банк інформаційно бібліографічних, нормативно-правових   матеріалів з питань превентивно-правового виховання дітей і учнівської молоді. Один раз на місяць проводиться засідання шкільної ради профілактики правопорушень. Протягом навчального року  проводяться спільні заходи з працівниками кримінальної поліції, ЦСССДМ, соціального педагога та психолога школи щодо попередження вчинення правопорушень/злочинів, вживання наркотичних засобів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів учнями школи. Психологом школи проведено діагностику «Важкий характер, наявність конфліктних та негативних рис характеру: вразливість, агресивність, розгальмованість». Проведено анкетування «Проблема шкідливих звичок для учнів». Постійно відстежується динаміка кількості дітей із сімей трудових мігрантів, вивчаються соціально-побутові умови їх проживання, забезпечено соціальний супровід таких дітей. Проводиться щомісячна взаємозвірка з сектором кримінальної поліції у справах дітей Славутського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області щодо скоєння злочинів та правопорушень неповнолітніми, постановки на облік дітей, які вживали алкоголь та наркотики.

З 14.12.15 по 18.12.15 проходив тиждень здорового способу життя, під час якого було проведено  ряд заходів спрямованих на профілактику наркоманії, ВІЛ/СНІДу, попередження  суїцидальних тенденцій серед учнівської молоді.

В шкільній бібліотеці оформлено куточок з прав дитини та розміщено в ньому дані про організації, до яких можна звернутися з приводу порушення прав дитини.

Класними керівниками, соціальним педагогом школи, заступником з виховної роботи, педагогом організатором систематично проводяться  тематичні інтерактивні бесіди, тематичні години, круглі столи, тренінги, семінари, уроки права на яких розглядаються питання профілактики правопорушень, жорстокого поводження, суїцидальної поведінки серед неповнолітніх із залученням громадськості, правоохоронних органів.

Для учнів школи постійно проводяться заняття з використанням відео та фотоматеріалів щодо протидії злочинності та негативним проявам в учнівському середовищі.

Встановлено дієвий контроль за відвідуванням учнями навчальних занять, недопущення дітьми пропусків уроків без поважних причин.

Класними керівниками та психологом школи проводяться бесіди з батьками про недопущення  доступу учнів до сайтів, що містять аморальну інформацію.

Вчителем інформатики розроблено та постійно оновлюються поради батькам, яким чином контролювати роботу дітей в інтернеті вдома.

        В ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 тимчасово на обліку в СЖО протягом  2015-2016 н.р. перебуває три сім’ї. Сім’я  Ярощуків, в якій проживає 5 неповнолітніх  дітей, всі вони відвідують школу. Сім’я не має власного житла, а проживає у орендованому будинку. Батьки не працюють (батько – пенсіонер, мати – домогосподарка). Сім’я є багатодітною та малозабезпеченою. В школі всі діти забезпечені безкоштовним харчуванням, згідно представленої довідки з управління праці та соціального захисту населення. Також згідно проведених акцій у школі «Допоможемо друзям», «Зима», Ярощукам  надається благодійна допомога (одяг, взуття). Також діти з цієї сім’ї щороку отримують  благодійну допомогу від ЦСССДМ – новорічні подарунки, шкільну форму, гуманітарну допомогу (одяг).

        Сім’я Міронових  – це сім’я, яка переселилися з тимчасово окупованої території  (м. Донецьк). Дитині з даної сім’ї постійно надається благодійна допомога через ЦСССДМ (одяг, шкільна форма, гуманітарна допомога, новорічні подарунки). В школі учениця забезпечена безкоштовним харчуванням. Влітку оздоровлюється у пришкільному таборі.

       Сім’я  Веремійчуків – це сім’я  де обоє батьків інваліди з дитинства (не бачать). Дитина забезпечена безкоштовним харчуванням в школі, згідно представленої довідки з управління праці та соціального захисту населення, у 2015-2016н.р. отримала благодійну допомогу через ЦСССДМ – одяг, шкільну форму, новорічні подарунки.

       З батьками та учнями сімей, які  тимчасово перебувають на обліку в СЖО соціальним педагогом, психологом спільно з класними керівниками були проведені наступні заходи:

 1.  Сформовано та постійно поновлюється список дітей, які опинились в СЖО.

 2. На кожну дитину заведено індивідуальну картку психологічного супроводу .

 3. Щоквартально проводиться звірка  щодо обліку дітей та сімей, які опинились у СЖО з ЦСССДМ та  службою у справах дітей.

 4. Охоплено учнів шкільними та позашкільними гуртками, факультативами в

     позаурочний час.

5. Спільно з представниками ЦСССДМ здійснюється соціальне інспектування сім’ї.

6. Постійно проводилась просвітницька та   консультативна робота   з батьками з питань

    навчання, виховання, розвитку, забезпечення прав та  законних інтересів дітей.

7. Протягом  навчального року психологом школи проводилася індивідуальна, групова,        

    корекційна, консультативна  робота з учнями та їх батьками.

8. Проведено інструктативну нараду з класними керівниками « Особистісно –

    орієнтований підхід у навчанні та вихованні дітей, що перебувають у СЖО».

9. Обстежено житлово-побутові умови проживання сімей.

    В ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 було проведено професійне дослідження серед учнів 9, 11 класів. Під час дослідження були використані методики: карта інтересів А.Е. Голомштока, «Вивчення інтересів та нахилів здібностей учнів». Після проведеного дослідження встановлено: люди заповзятого типу (10% досліджуваних), люди реалістичного типу (60% досліджуваних), люди конвенціонального типу (25% досліджуваних), люди інтелектуального типу (5% досліджуваних).

          З учнями старших класів були проведені наступні години психолога:

·        Бесіда для учнів «Моя улюблена професія».

·        Просвітницько-профілактичне заняття «Взаємовідносини з дорослими. Як уникнути конфліктів та непорозумінь».

·        Бесіда «Твоя справа – вибір професії».

·        Тренінг «Світ професій».

·        Бесіда «Пияцтво початок безбожництва».

·        Бесіда «Що таке наркоманія?».

·        Бесіди: «За здоровий спосіб життя», «Здорові діти – здорова нація», «Роль сім’ї у формуванні здорового способу життя», «Курити чи не курити?».

 

         Діяльність бібліотеки загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7 спрямована на реалізацію Закону України «Про освіту», Закону України «Про загальну середню освіту», Закону України «Про бібліотеку і бібліотечну справу», «Конституції виховання освіти», «Державної цільової програми підтримки розвитку читання.

         Протягом року бібліотекою проводилась робота згідно затвердженого плану. Головною метою діяльності шкільної бібліотеки була популяризація книг серед учнів, формування їх світогляду, допомога кожній дитині в задоволенні читацьких інтересів, потреб, запитів. Робота спрямовувалась на збереження книжкових фондів, бібліотечне інформування читачів. Проводилась пропаганда літератури по предметах, по виховній та позакласній роботі з учнями. В бібліотеці діє щорічна акція «Живи, книго!» в рамках якої учні проводили рейди-перевірки по збереженню підручників. Підготовлені та проведенні бібліотечні уроки, тематичні виставки, літературні ігри тощо. Важлива роль у роботі бібліотеки відводилась допомозі у вивченні та засвоєнні навчальних програм згідно базових дисциплін, організації навчальної діяльності та дозвілля учнівського колективу, професійному самовизначенню

Аналізуючи стан виховної роботи школи,  на 2016/2017 навчальний рік визначено такі основні завдання:

  1. Підвищення освітньо-виховних, розвивальних, рекреаційних можливостей школи в контексті забезпечення гармонійного розвитку особистості з високим патріотичним духом;
  2. Створення позитивного іміджу освітнього закладу як центру розвитку креативної, успішної, національно-свідомої особистості;
  3. Удосконалення технологій патріотичного виховання в умовах тісної взаємодії різних соціальних інституцій;
  4. Зміцнення духовної, моральної єдності дитячого соціуму;
  5. Формування креативної, національно свідомої особистості, творця власної долі

Разом з тим, під час організації виховної роботи у школі було виявлено і ряд недоліків. 

Не всі класні колективи приймали активну участь у загальношкільних конкурсах. Проведені заходи показали, що класним керівникам слід більше уваги приділяти  вихованню естетичних смаків учнів, їх зовнішньому вигляду, формуванню дикції, культури поведінки на сцені, вмінню виступати перед аудиторією та ін. (особливо під час проведення відкритих виховних заходів). Усе це необхідно для розвитку індивідуальних здібностей дитини, її особистості.

Окремо необхідно сказати про проведення тематичних та розважальних вечорів, предметних тижнів. Було проведено дуже мало заходів для старшокласників.

Система гурткової роботи школи спрямована на розвиток творчості учнів, їх здібностей, талантів, формування естетичного смаку, здорового способу життя, на задоволення потреб учнів щодо реалізації їх особистості. Система гурткової роботи динамічна – деякі гуртки працюють багато років, а деякі – рік – два. В школі існує 6 шкільних гуртків та 4 гуртка ПНЗ.

№ з/п

Назва гуртка

На базі яких класів

Кількість учнів

Керівник гуртка

1.

Баскетбол

7-11 кл.

20

Мулик Я.Є.

2.

Євроклуб

9-11 кл.

15

Андрієвська О.Я.

3.

Вокальний спів

1-11 кл.

23

Кулик Н.В.

4.

Паперопластика

5-10 кл.

15

Потаковська І.М.

5.

Юний стрілець

8-9

15

Степанюк О.В.

6.

Підготовка юнаків до служби в збройних силах України

10-11

15

Степанюк О.В.

7.

Основи дизайну

5-6

15

Рафаєнкова З.А.

 

В шкільних гуртках займається 113 учень, що становить 47 % від загальної кількості учнів школи. В момент проведення занять були присутні 90 % учнів, зарахованих до гуртків. Мають постійний склад та користуються популярністю ШЄК «Європа-плюс» (кер. Андрієвська О.Я.), «Баскетбол» (кер. Мулик Я.Є.). Результативною є робота гуртка «Вокального співу» (кер. Кулик Н.В.), вихованці якого приймали участь в міських конкурсах, де ставали призерами (Нищетюк Л., Дзюба А.). Учасники гуртка «Юний стрілець» (кер. Степанюк С.В.) приймали участь в міському святі Пресвятої Богородиці.

Гідно показали себе і вихованці гуртків «Паперопластика» (кер. Потаковська І.М.), «Основи дизайну» (кер. Рафаєнкова З.А.), які презентували свої роботи на міських конкурсах і виставках декоративно-прикладного мистецтва.

Потрібно сказати, що діти з задоволенням беруть участь у роботі деяких гуртків і, навіть, хотіли б, щоб мережа гуртків у школі була розширена (наприклад, хореографічний) та, на жаль, школа не має таких можливостей. Тому багато наших учнів беруть участь у роботі ПНЗ.

 В позашкільних закладах займається 104 учні школи, що становить 44 % від загальної кількості учнів школи, з них в: будинку дитячої творчості – 42, школі мистецтв – 5, дитячо-юнацькій спортивній школі – 4, екологічному центрі – 30, туристичному центрі - 21 та в гуртках при міському палаці культури – 2 учнів.

 

5. Співпраця з батьками.

  Виховання учня в школі і сім’ї – щоденний нерозривний процес. Тому педагогічний колектив працює у тісній співпраці з батьківським колективом з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації та розвитку школяра. Батьки є соціальним замовником школи, а тому беруть активну участь у навчально-виховному процесі. Вони є учасниками позакласних заходів, пов’язаних з професіями, світом захоплень, родинними святами. Чергові з числа батьків слідкують за порядком під час загальношкільних заходів, беруть шефство над підлітками, що знаходяться на внутрішкільному обліку. Класні керівники тісно співпрацюють з сім’ями своїх вихованців: відвідують дитину вдома, спілкуються з родиною.
 

Переглядів: 551 | Додав: fly | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Нас можна знайти
Facebook Славутська гімназія №7
Афоризми
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024