Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 20.04.24, 09:26

Славутська гімназія №7 Славутської міської ради

Меню сайту
Офіційні ресурси


















Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2014 » Березень » 24 » Свято пернатих друзів
11:52
Свято пернатих друзів
Свято пернатих друзів

  Оберігати природу ... Оберігати навколишнє  середовище. Ці слова сьогодні ми чуємо все частіше. Вони звучать на уроках у школах, на  симпозіумах вчених, у розмовах мільйонів людей. Любов до природи – це і любов до Батьківщини, до свого народу. Це наш світогляд, наша мораль, весь спосіб нашого життя.

 Невід’ємною складовою нашого життя є птахи. Вони поширені скрізь, де є на землі сприятливі умови для їхнього існування. На земній кулі їх налічується 8 тисяч 700 видів. Скільки шкідливих комах і личинок знищують вони! За літо, не злічити! Працюють не покладаючи крил!

   Здається зовсім недавно ми з глибоким щемом в душі проводжали останні журавлині ключі, останню зграю гусей, останній табун качок.

   І ось прийшла пора. Весна. Знову, вже вкотре, іде велике переселення птахів на Батьківщину. На шляху їх чекають перешкоди й біди.Густі тумани сірою стіною встають перед крилатими мандрівниками. В сірій мряці птахи гублять дорогу, з розмаху розбиваються об гострі скелі, закутані пеленою туману. Морські бурі ламають  пір’я, збивають їм крила, відносять далеко від берегів. Раптові холоди сковують води – птахи помирають від холоду і голоду, тисячі їх гинуть від пожадливих хижаків – орлів, соколів, яструбів. Але ніщо не може зупинити густі потоки пернатих. Через тумани і всі перешкоди летять вони на Батьківщину, до своїх гнізд, несучи на своїх втомлених крилах весну.

     Птахи в міфології багатьох народів є творцями Всесвіту. Ніким не народжені, вони вже існували, коли не було ще ні неба, ні землі, а лишень одне "широке море” (яке було завжди).

    Птахи символізують повітряну стихію, а повітря, як відомо, легке й може проникати всюди. Птахи сполучають світ земний і небесний (а водоплавні — аж три світи: ще й водну стихію на додачу). Вони володіють таємницями чарівного зілля, живої та мертвої води, знають напрямок грозових і градових хмар. Прилітають на подвір’я, де щойно народилася дитина, й віщують немовляті майбутню долю. Як душі Пращурів, вони знають усе.

    На жаль, господарська діяльність людини болісно вплинула на багатьох птахів. Розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав - усе це призвело до жахливих наслідків. Зникло чимало видів птахів. Інші опинилися під загрозою зникнення. В Україні налічують майже 770 видів птахів. З них 360 видів - під загрозою зникнення. Список пернатих, що зникають, постійно поповнюється. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів.   

   Проаналізувавши  ситуацію, у  1906 році було підписано Міжнародну конвенцію щодо охорони птахів та прийнято рішення вважати 1 квітня - Міжнародним днем  птахів.

   Тому, діти присвячують початок весни маленьким друзям: розвішують на деревах тисячі пташиних будиночків – шпаківень, дуплянок, влаштовують безкоштовні їдальні для милих гостей, проводять свята зустрічі з птахами.

   На  великій території  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7 міста Славути кожного року, на початку весни, учні займаються майструванням маленьких помешкань для своїх друзів з далеких теплих країв. Озирнувшись по  подвір,ю школи,  можна побачити десятки  гарних, різноманітних будиночків, які височать на струнких берізках. Кожного року у школі проводиться акція  «Змайструй  шпаківню». Виконавці найкращих шпаківень нагороджуються грамотами та цікавими подарунками. Не став винятком і цей рік: вчитель біології разом з групою любителів птахів  збільшували різноманіття  «квартир» для пернатих на території школи. Оскільки школа знаходиться поруч з лісовим масивом, то крилатих гостей   є чимало, тому учні прагнуть надати прихисток всім. Сусідство з лісом  дозволяє проводити  різноманітні екскурсї, що сприяють екологічному вихованню учнів та покращують   здоров,я дітей.

    Саме до Міжнародного дня птахів у школі було проведено свято  присвячене пернатим друзям. Активно працювали всі. Старші школярі займались виготовленням шпаківень, годівниць, цікаво було і для учнів початкових класів, саме вони вражали своїми творчими здобутками на тему: «Птах -  мій друг». З-поміж десятків малюнків був обраний переможець, який отриамв подарунок. У рамках свята було висвітлено користь та важливість класу  «Птахи», його естетичне значення для розвитку людини. На святі  учні відгадували цікаві загадки, слухали захоплюючі історії про життя птахів, розширювали свій кругозір цікавими фактами про пернатих. Також учні ознайомились із  широким різноманіттям птахів, а головне -  аргументували   причини, що закликають охороняти птахів та допомагати  їм. Метою свята було показати учням   важливість птахів у природі та житті людини. А завершилось шкільне  свято такими рядками: «Змайструйте шпаківні – і птахи щиро віддячать вам за допомогу, знищуючи шкідників. Ніколи не руйнуйте гнізд – і їхній спів буде звеселяти вас завжди. Охороняйте і дбайливо ставтесь до братів наших менших! І памятайте: найдорожча для птаха – це воля ».

                                                                                                                        вчитель біології

                                                                                                                       Лещук Вікторія Іванівна

Переглядів: 780 | Додав: fly | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Нас можна знайти
Facebook Славутська гімназія №7
Афоризми
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024