Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.24, 12:22

Славутська гімназія №7 Славутської міської ради

Меню сайту
Офіційні ресурси


















Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2013 » Грудень » 10 » Безпека на льоду
13:22
Безпека на льоду
«Будьте обережні – тонкий лід»


 Із настанням морозів на людину чекає ще одна небезпека – загроза провалитися під лід. Слід пам’ятати, що не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги, треба навчитися визначати ненадійний лід. Якщо товщина корки льоду менше 5 см, то на нього краще не ступати. Якщо лід скрипить – з нього треба негайно йти. Так само дуже швидко треба покинути темний лід та лід з тріщинами, які, утворюючись, потріскують. Варто побоюватися стоків підприємств, заростей. Треба обходити врослі в лід корчаги й водорості. З недовірою слід ставитися до льоду, який покритий товстим шаром снігу. Під ним, як правило, вода замерзає набагато більш повільно й нерівномірно. Навіть натоптані тропи становлять небезпеку, тому що лід там може бути розхитаний попередніми людьми. Якщо з лунки вичавлюється вода, то треба покинути це місце якнайшвидше й шукати нове. По крижаній поверхні можна ходити тільки при гарній видимості, і не поодинці. У жодному разі не можна випускати на лід першим новачка, очолювати колону повинен досвідчений рибалка з палицею у руках. Кожні два кроки він ударяє палицею по льоду. Якщо лід не пробивається – все добре, йти можна. Інші рибалки повинні йти слідами провідника на відстані 5 метрів один від одного. Якщо той, хто очолює колону, раптом пробив лід, всі зупиняються і чекають, поки провідник не знайде місце для безпечного переходу. З риболовлі потрібно повертатися засвітло, щоб до настання темряви добратися до берега. Якщо ви раптом повертаєтеся з риболовлі поодинці, то треба йти по слідах, які залишилися від рибалок, що вже проходили тут. Наближатися друг до друга не можна, є ризик, що лід двох не витримає.

Рятувальники МНС рекомендують всім жителям: будьте дуже обережними на льоду! А враховуючи нестійкі погодні умови, зовсім відмовтесь від виходу на лід. Батьки, пильнуйте за дітьми, не дозволяйте їм грати на льоду, проводьте з ними профілактичні бесіди. Пам’ятайте! Біду завжди легше попередити!


Обережно лід!


В зимовий час особливу занепокоєність викликає загибель людей на льду. Найчастіше це настає із-за необачності, знехтування елементарних правил поведінки на льоду.

З кожним роком в місті Харкові та області гине все більше і більше людей під уламками льоду. Особливо занепокоєння викликають особи, які вступають на лід у нетверезому стані, намагаються перейти річку, а результат затоплення.

  Шановні жителі міста та нашого мікрорайону проявляйте уважність. Переходить річку тільки через мости, пам’ятайте життя не поверне ні хто. Не виходьте на лід в нетверезому стані. Будьте уважними на льоду в період потепління, не забувайте бо лід може бути тонким. Уникайте виходу на лід в нічний час. Люди, які займаються рибальством – не сідайте близько до берегу, займайте місця розосереджено, постійно слідкуйте за товаришами, завжди будьте на готові, а головне – якщо вам дороге життя, то уникайте виходу на лід.

Однак кожен повинен знати, що робити, якщо попав під лід. Головне не панікуйте, спокійно поводьте себе, намагайтесь викликати допомогу, а по можливості вилізти з води, та відкататися з місця пролому льоду. Людина, яка прийшла на допомогу повинна пам’ятати, що по перше необхідно викликати рятівників, а якщо поблизу їх нема то треба допомогти самому. Не забувайте, що підходити до потерпілого ні у якому разі не можна (лід може проломатися), у цьому випадку необхідно подати трос, палку, або інший предмет, який потерпілий міг захватити та відтягти його з крижаної води. Після цього потерпілого необхідно доставити у найближчий лікувальний заклад.


Пам’ятайте – лише суворе дотримання правил поведінки на льоду допоможе вам уникнути лиха, бережіть своє життя.

При надзвичайній ситуації зателефонуйте в службу порятунку 101!



Обережно: лід!

Вкриті кригою водойми ваблять як дорослих, так і дітей. Перед тим, як ступити на лід, знайдіть стежку, і рухайтеся нею. Стережіться небезпечних зон – поблизу очерету чи кущів, засніжених ділянок (під снігом лід завжди тонкий) і місць, де впадають струмки. Будьте особливо обережними, спускаючись з берега: крига нещільно з’єднується із сушею, під льодом може бути повітря.

Візьміть із собою палицю, щоб перевіряти нею міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на кризі з’являється вода, негайно повертайтеся назад. При цьому перші кроки треба робити, не відриваючи підошов від льоду. В жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

Якщо ви на лижах, кріплення лиж відстебніть (щоб у крайньому випадку швидко їх позбутися), палиці тримайте в руках, але петлі не накидайте на кисті рук. Рюкзак краще волочіть на мотузці. Якщо ви йдете групою, відстань між вами має бути не менше 5 метрів.

Любителям підлідної риболовлі слід дотримуватися таких правил: не пробивати поруч багато лунок; не скупчуватися великими групами в одному місці; не пробивати лунки на переправах; не ловити рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега; завжди мати під рукою міцну мотузку довжиною 12 – 15 метрів; дошку або велику гілку.

Якщо ж ви провалилися під лід, широко розкиньте руки по краях пролому. Не обламуйте краї льоду, без різких рухів вибирайтеся на кригу, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги.

Вибравшись, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Якщо ви стали свідком того, що на льоду провалилася людина, негайно сповістіть їй, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру і повзіть на них, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опинитесь і ви. Кидати пов’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3 – 4 метри від пролому. Витягайте потерпілого на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть у сухий одяг і напоїть чаєм.


І пам’ятайте: вирушати на водойми поодинці – небезпечно!


Правила поведінки на льоду



Зима - чудова пора відпочинку на льоду. Скільки радощів вона приносить! Забави на ковзанах, лижах, санчатах! Тому усі ми із задоволенням зустрічаємо цю пору року, іноді забуваючи про небезпеку, яку може приховувати лід, а саме тонкий лід.

Щоб ні з ким не трапилося лиха, потрібно обережно поводитись на льоду. Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига ще надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини .

  Ця інформація досить цікава: лід блакитного кольору - найміцніший, а білого - значно слабший.
 Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см.

 Для групи людей безпечним є лід товщиною не менше, ніж 15 см. При пересуванні декількох людей по льоду треба йти один за одним на відстані.

При масовому катанні на ковзанах лід має бути товщиною не менше, ніж 25 см.

Перш ніж ступити на лід водоймища, дізнайся про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці (плішні) чи іншого подібного предмета, але обов'язково легкого, який ти вільно можеш тримати в руці.

Ніколи не перевіряй товщину льоду ударами ніг!

Під час руху по льоду слідкуй за його поверхнею, обходь небезпечні місця та ділянки з кущами і травою. Особливу обережність проявляй у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами підприємств. Якщо лід недостатньо міцний, негайно зупинися і повертайся назад тим же шляхом, роблячи перші кроки без відриву від його поверхні.

Спробуємо з’ясувати, що трапляється з людиною, яка опинилася в холодній воді

У людини в крижаній воді перехоплює дихання, голову ніби здавлює залізний обруч, серце скажено б'ється. Щоб захиститися від смертоносного холоду, організм включає захист – починається сильне тремтіння. За рахунок цього організм зігрівається, але через деякий час і цього тепла стає недостатньо. Коли температура шкіри знижується до 30 градусів, тремтіння припиняється і організм дуже швидко охолоджується. Дихання стає все рідше, пульс сповільнюється, тиск падає. Смерть людини, що несподівано опинилася в холодній воді, наступає найчастіше через шок, що розвивається протягом перших 5–15 хвилин після занурення у воду або порушення дихання.

У випадку, якщо ти все ж провалилися під лід:
не піддавайся паніці, утримуйся на плаву, уникаючи занурення з головою;

клич на допомогу;

намагайся вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;

намагайся якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;

вибравшись на лід, перекотися і відповзай в той бік, звідки ти прийшов, де міцність льоду вже відома.

 Далі тобі необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконуй будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.

Звичайно, треба завжди намагатися врятувати людині життя почесно, але перш ніж кинутися до того, хто провалився, тобі необхідно:

покликати (якщо це можливо) на допомогу дорослих;

знайти предмет, який можна кинути потерпілому (міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, сумку або рюкзак, якщо вони без речей і мають довгу, міцно пристрочену лямку);

оцінити, наскільки далеко від берега опинився потерпілий, і чи є можливість без перешкод дістатися до нього.

Якщо ти впевнений, що зможеш (чи готовий) врятувати людину, то:

крикни, що ти йдеш на допомогу;

наближайся до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;

підклади під себе лижі, дошку, фанеру;

обговори свої дії з постраждалим (домовся про команду, на яку потужним ривком ти будеш його тягнути, а він в цей час намагатиметься виштовхнути тіло на поверхню);

не підповзаючи до самого краю ополонки, подай потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, мотузку, санки чи щось подібне і витягніть його на лід;

витягнувши потерпілого на лід, разом із ним поповзом повертайся назад.


  Отже, будьте обережними, не ризикуйте своїм життям! Не виходьте на лід без дорослих!



Адміністрація школи

Переглядів: 606 | Додав: fly | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Нас можна знайти
Facebook Славутська гімназія №7
Афоризми
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024