Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 29.03.24, 17:50

Славутська гімназія №7 Славутської міської ради

Меню сайту
Офіційні ресурси


















Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2012 » Грудень » 14 » Андріївські вечорниці
19:40
Андріївські вечорниці

«Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці»

          3 давніх-давен славилася Україна своєю культурою, звичаями та традиціями. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові, доброти до української спадщини, береже одвічні українські цінності, шанує свята, повертається сьогодні до традицій свого народу.

           З-поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим святом наших предків був день Андрія, 13 грудня, коли, за українським звичаєм, молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави та гульбища.

За прадавньою християнською легендою Андрій був першим учнем Ісуса Христа і поширював по всьому світу християнське вчення. Проповідуючи на наших землях, він нібито сказав своїм учням: "Чи бачите ви ці гори? На цих горах засяє ласка Божа, і буде великий город, і Бог збудує тут багато церков". А на тому місці, де Андрій Первозванний колись поставив дерев'яного хреста, нині красується Андріївська церква.

Вечір напередодні свята Андрія вважався чарівним, а ніч – доленосною. Це була одна з найдовших ночей року, а в дохристиянські часи вона називалися Калитою, бо цього дня треба було випікати спеціального ритуального коржа – калиту. А дівчата пекли ще й балабушки , на яких ворожили на свою долю.

Молодь цієї ночі спати не лягала, – адже це була своєрідна українська карнавальна ніч, коли дозволялися різні парубочі жарти та витівки. Цієї ночі дівчата ворожили аби дізнатися, яка доля чекає на них цього року.

Загальноосвітня школа № 7 відроджує  українські традиції. В нашій школі часто проходять свята, в яких розкривається розум, мудрість та щедрість нашого народу. 12 грудня в ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 відбулося родинне свято «Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці», на якому ожили вечорниці в ніч на Андрія. Постійними гостями школи є батьки. І цього дня батьків та вчителів, що зібралися у залі, було запрошено долучитися до обрядового дійства, яке підготували учні 9 та 11 класу разом із вчителями Павельчук Н.О., Андрієвською О.Я. та Кулик Н.В. Народна українська музика, колядки, ворожіння, кусання калити, смачні вареники і тільки хороший настрій - усе це чекало на присутніх під час святкування Андріївських вечорниць. Всі на один вечір повернулися у минуле, відчули красу і поезію давніх звичаїв і обрядів, стали учасниками одного з чудових свят нашого народу.  

Переконана, що саме такі свята допомагають зацікавити і ознайомити молодь з українськими традиціями та обрядами, навчити поважати історію і культуру рідного народу. Вірю в те, що подібні свята, які стали в ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 уже традиційними, і надалі будуть сприяти вихованню наших дітей, обєднанню батьківського, вчительського та учнівського колективів. І разом ми зробимо нашу школу ще кращою.

Голова батьківського комітету 3 класу             Мазур Л.Г.

Переглядів: 647 | Додав: fly | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Нас можна знайти
Facebook Славутська гімназія №7
Афоризми
Календар
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024